Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam16
Toplam Ziyaret307894
VİDEOLAR

SAROS KÖRFEZİ

SAROS KÖRFEZİ

 

Kesfedilmeyi Bekliyor….

 

Saros  Körfezi Trakya’nın güneyini belirleyen ve Gelibolu Yarımadası’nın uç noktasından Yunanistan’a sınır olan Enez’e kadar uzanan bir körfezdir.

Saros Körfezi temiz suyu , ince kumu geniş sahilleri ve serin suyu ile bilinir. Kaptan Kusto ’nun bölgede yaptığı araştırmalar sonucu Saros Körfezi’nin deniz dibi akıntıları ile kendi kendine temizlenebildiği ve daima temiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Dünyada bu özelikte bir körfezin bir de Filipinler ’de olduğu da tespit edilmiştir.

Saros Körfezi genelde tüm Trakyalıların ve İstanbul ve diğer şehirlerden gelenleri yoğun olarak yaz tatillerini geçirdiği bir yazlı mekanıdır İstanbul’a yakınlığı nedeniyle büyük şehirlerden insanlar da  özelikle son yılarda bölgeye akın etmişlerdir. Saros Körfezi ,Mecidiye, Erikli,Yayla,Vakıf,Sultanice ve Enez sahilleri ile yaz aylarında bölgeye büyük bir hareketlilik gelmesini sağlamaktadır. Yaz aylarında 100 bine (100.000)  yakın insan tatil için bölgeye gelmektedir.

Bu sayıya rağmen yaz mevsiminin yaklaşık 3 ayla sınırlı olması bölgeye turizm konusunda büyük yatırımların yapılmasını engellemektedir . Ancak bölgede kışın da yürütülen avcılık faaliyetlerini daha bir etkinleştirilmesi sonucu yaz ve kış mevsimlerinde kullanılacak tesislerin yapılabilmesi sağlanır. Enez ilçesinde bulunan Türkiye’nin12. en büyük limanından Gökçeada ve Yunanistan’ın Dedeağaç ve Semadirek Adasına feribot seferleri düzenlenmesi halinde hem iç turizmde hem de dış turizmde hareketlilik artacaktır.Enez belediye başkanlığı limandan bu feribot seferlerinin başlayabilmesi için gerekli girişimleri başlatmış olup bu gelişmeleri merakla takip etmektedir.Bu gerçekleştiği taktirde tüm Saros Körfezi bu hareketlilikten faydalanabilecektir.

Saros Körfezi boyunca yazlıkların bulunduğu bölgeler hariç sürekli yaşam alanı olan bir bölge neredeyse hiç yoktur.Sahil bölgelerine ismini veren bir çok köy ve yerleşim denize 2-5 km uzaklıkta yer almaktadırlar .Bunun yanında Saros körfezi boyunca herhangi bir sanayi işletmesinin bulunmaması ve en yakın sanayi işletmesinin 40 km uzakta oluşu Saros körfezi üzerindeki doğal güzelliğinin bozulmamışlığı en iyi biçimde aktarılmaktadır.

Özellikle körfezin Yunanistan’a doğru kuzey kıyılarında sırası ile erikli vakıf Karagöl gibi denizle irtibatı olan lagün gölleri yer almaktadır.Bu göller kuşların göç zamanlarında konakladıkları yerlerdir.Özellikle flamingolar meraklıları tarafından seyir için sürekli takip edilmekte olan kuş türlerinin başında gelmektedir.

Yunanistan ile Türkiye sınırını çizen MERİÇ nehrinin ege ile kucaklaştığı muhteşem Meriç deltası doyumsuz bir göz zevki sunar. Doğal balıkçı barınaklarının (İbrice Limanı,Yayla, Sultaniçe,Güneyli,Sazlı Limanı) bol olduğu körfez bünyesinde  doğa ve balık severlerin ayrılamayacakları güzellikler barındırır.Sahil şeridine yakın yerlerde bulunan baraj göletleri çam ormanları içinde saklanırcasına mesire yerleri ile tatilcilere eşsiz bir tatil imkanı sunar.

Doğal köy yaşantısını da içerisinde barındıran körfezde ,köy yaşamını tatmak isteyen ziyaretçilere değişik olanaklar ve güzellikler sunmuştur.Özellikle Mecidiye Beldesi doğa aşığı bir çok kişi büyükşehirlerin o yoğun yaşantısından kaçıp yaz-kış yaşamak için buralarda yerler alıp yerleşmeye başlamıştır.

Saros körfezi içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir.Kaptan Cousteu 1970 ‘ li yıllarda gemisi  “Calipso”ile Türkiye’yi ziyareti sırasında bu körfezde dalış yapmış ”Kızıl Deniz’in kuzey versiyonu olarak “ nitelendirmiştir.

Körfezde yapılan araştırmalarda 243 çeşit deniz canlısının yaşadığı tespit edilmiştir. Lakin 2001 yılından sonra çok ilginç ekolojik gelişmeler olmuş “Kızıldeniz’e” ait bir takım balıklar körfez sularında görülmeye başlanmıştır.Bunlardan birisi ”ANTİAS” adı verilen kırmızı ve sarı renklere sahip ay kuyruk tabir edilen türdür.Birisi ise “ZEBRA” adında siyah üzerine beyaz dik çizgili bir türdür.Bu haberlerin duyulması meraklıların Saros’a karşı olan ilgilerinin artmasına neden olmuştur.

 

Egenin Mucizesi….

        

Ege denizi bölgesel konumu ve ekolojik özellikleri açısından Akdeniz ekosisteminde özel bir öneme sahip ,biyolojik özellikleri açısından kendine özgü bir yapısı var.Karadeniz ve Akdeniz sularının buluşma havzasını oluşturan Ege Denizi’nin kuzey ve güney suları ısı ve tuzluluk açısından farklı özellikler taşıyor.yaz aylarında yüzey sularının sıcaklığının 20 dereceye kadar yükselmesi ne rağmen 10 metrenin altındaki deriliklerde 15-17 derecede seyrediyor.bu özellikler nedeniyle bölge ,soğuk ve sıcak seven canlı türlerinin buluşma noktası adeta.Kuzey Ege bölgesinde Batı Akdenizli formlar Güney Ege Bölgesinde ise Doğu Akdenizli formlar egemen durumda .Saros Körfezi ise besin tuzlarınca zengin Karadeniz’in ve Marmara Denizi’nin sularıyla beslenen gerçek mucize.Suların diğer denizlere göre berrak oluşu ,ışığın önemli derecedeki derinliklere ulaşmasına imkan veriyor.Bu da zemindeki canlı topluluklarının nispeten zenginleşmesini ve bunlarla beslenen dip balıklarının artmasını sağlıyor.Yani Kaptan Cousteau’nun 1970’li yıllarda Saros’ta daldıktan sonra körfezi ”Kızıldeniz’in kuzey versiyonu “olarak değerlendirmesi boşuna değil.

Saros körfezi kendi kendini temizlemesi ile de ünlü .Yılda üç defa Şubat,Nisan ve Temmuz aylarında tabanda soğuk su ve yüzeyde sıcak suyun yarattığı akıntılar körfezi içine atılan tüm artık ve atık maddelerden kurtarıyor.Doğal yeteneği sayesinde saros ,temizliğini ve beraaklığını yitirmeyen nadir denizlerden .Yaz aylarında güney sularının ısınması ve çevresel ısı yüksekliği dalış tutkunlarını Saros Körfezine yönelndiriyor.İstanbul’a yakın olması nedeniyle her seviyeden dalgıçın en çok terciğ ettiği bölgelerin de başında.Havalar ısındığında sualtı eğitim merkezleri buraya eğitim amaçlı günübirlik geziler düzenliyor.Sualtı sporları kulüpleri de özellikle hafta sonları körfeze akın ediyorlar.

Saros Körfezi sualtı biyolojik çeşitliliği il insanı kendine hayran bırakan gözalıcı bir ambiansa sahip.Birinci Dünya Savaşından kalma savaş gemilerinin batıkları ve onların üzerinde yaşamını sürdüren yüzlerce organizmada cabası.Çanakakale Boğazının çıkışındaki kaptan franko ,körfez açıklarındaki 27 metre derinliğiyle rahat bir dalış ortamı sağlayan lundy batığı geniş açı görüntülerinin yanı sıra üzerinde yaşam süren organizmalarıyla makro görüntüleri almanıza da olanak sağlıyor.

 

 

Sualtının Asıl Sakinleri….

            Kendine özgü farklılıklarıyla Saros Körfezi’nin görülmeye değer canlı türleri tüm sualtı severlerin ilgi odağı.Sualtında,Akdeniz,Ege ‘nin derinliklerinde rastladığımız kırmızı dal süngerleri ,ayrıca kayaların üzerinde pembe ,kırmızı veya mor renkleriyle pamuk süngerlerini de görmek mümkün Tropik sulardaki tür çeşitliliğine özlem duyanlar Saros Körfezi’nin Egeye açılmadan önceki son kayalığı olan ve sarı sünger ile kaplı Bebek Kayalıkları’nda mutlaka dalmalılar .Anemonlarının içinde yaşayan kaya balıklarını ,karidesleri,mürenleri, mığrıları,ıstakoz ve yengeç gibi kabukluları burada görebilirsiniz.Bölgenin sevimli küçük sakinleri olan karabaş balıkları doğal kamuflaj ustası iskorpitler kaya kovuklarından merakla etrafa bakan kaya balıkları,hani balıkları ,lahoz ve sarı kuyruk gibi onlarca balık türünü bir arada gözlemleme keyfi en iyi burada yaşanır.kısacası burada dalmadan Saros’u terk etmeyin.

Saros’un diğer dalış noktaları da bebek kayalıkları kadar cazip ve görülmeye değer güzellikleri saklıyormavi suların derinliğinde .Batı tarafında 8-10 metreyi geçmeyen derinliğiyle sualtı ile ilk kez tanışacaklar için oldukça iyi bir eğitim bölgesi olan Kömür Limanı örneğin.Turuncu mercanlar ve kayalar arasındaki iri kollu karidesler sualtı fotoğrafçılarının yolunu gözlüyor.Boyları 15 cm’ye yaklaşan onlarca çeşit deniz tavşanı ve istakozlarıyla Asker Taşı ; mürenlerin ,mığrıların ,eşkinaların iskorpitlerin ve meraklı böceklerin yuvası sünger kaplı mağaralarıyla Toplar Burnu :gece dalışları için biçilmiş kaftan İbrice Limanı Köpek balığı ,vatoz,ya da fenerbalıklarıyla  karşılaşabileceğiniz Minnoş Adası da sualtı sevdalılarının uğrak yerlerinden; Minnoş Adası ,Kömür Limanı açıklarında karadan 150-200 metre mesafede duvar dalışı yapmaya da müsait kayalık bir bölge Kısacası Saros’un her noktası keşfe değer .Derin maviye olan hasreti yaşam boyu sürecek bir sualtı tutkunuysanız ‘denizin ruhuna yapacağınız yolculukta Saros Körfezi’nin renkleri sizi mutlaka heyecanlandıracaktır. 

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
Saat